Dagindeling

Binnenkomst 
De kinderen kunnen tussen 08.00 uur en 09.00 uur gebracht worden, zodat er vanaf 09.15 uur rust is in de groep. Natuurlijk zijn uitzonderingen altijd mogelijk. Bij binnenkomst kunnen papa en/of mama met hun kind een boekje lezen of een puzzel maken, voordat zij vertrekken. Graag word ik ’s ochtends op de hoogte gesteld van bijzonderheden, zodat ik daarmee rekening kan houden tijdens de opvang.

Afscheid nemen is een belangrijk onderdeel. Zo leren kinderen dat de ouders weggaan, maar dat ze ook altijd weer terugkomen. Wij nemen dus goed afscheid, zodat iedereen een fijne ochtend kan beleven. Wanneer het kind naar de basisschool gaat zal hij of zij dit herkennen en daar dus ook een goede start kunnen maken.

img_8964

Spelen
De kinderen gaan vrij spelen of in groepsverband iets doen. Wij hebben een mooie bouwhoek, poppenhoek en een rusthoekje om bijvoorbeeld lekker te liggen of een boekje te lezen. Daarnaast zijn er puzzels, een poppenhuis, krijtbord en knutselspullen, zoals potloden, verf en  klei. Er zijn ook allerlei pedagogische werkjes in de klas om de kinderen uit te dagen en spelenderwijs van alles te leren. Dan heb ik het onder andere over: kleuren leren benoemen, leren tellen, en ontdekken wat groot, klein, dik en dun is. Rond 10.00 uur gaan wij met z’n allen opruimen en handen wassen. Ik leer de kinderen dat handen wassen een belangrijk ritueel is bij eten/drinken en na een toiletbezoek. Bij de basisschool moeten zij dit ook zelf kunnen.


Klein hapje

img_8986Na het opruimen gaan wij aan tafel voor het kleine hapje. Zomers zitten wij vaak aan de picknicktafel buiten. Makkelijke tassen die de kinderen die zelf open kunnen maken, genieten de voorkeur. Eten dat zo bereid is dat het de kinderen uitnodigt om zelf te kunnen eten helpt bij het vergroten van de zelfredzaamheid. Als het nodig is, help ik natuurlijk, of helpen de grote kinderen de kleintjes. Rond 10.45 uur gaan we in de kring zitten en worden de namen van alle kinderen voorgelezen of doen wij een namenspelletje. Zo leren de kinderen elkaar beter kennen.


img_8979Naar buiten
Bij goed weer zijn wij iedere ochtend buiten. Het is belangrijk voor de kinderen om een frisse neus te halen en lekker buiten met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. Er is een mooie, veilige speelplek voor de kinderen, met een zandbak en glijbaan. Ook zijn er speelattributen, zoals fietsjes.

 

Lunchen en ophalen
img_8985De kinderen kunnen tussen 12:30 uur en 13:00 uur opgehaald worden (ophaaltijd is bespreekbaar), maar ze kunnen ook gezellig met mij en de andere peuters een broodje eten dat ze van huis hebben meegenomen. Daarna ruimen we alles weer op en is het tijd voor een rustmomentje. Wij lezen dan bijvoorbeeld een boekje in de kring of gezellig op de kussens.

Ik heb helaas geen slaapplekken voor de kinderen, maar na een fijne ochtend zullen de kinderen heerlijk thuis slapen als “Lammetjes”.